13 Telif Hakkı Yasasının Kripto ve Blockchain endüstrisi üzerindeki etkileri
Avrupa Birliği, telif hakkı yasalarına geniş kapsamlı bir güncelleme yaptı. AB Telif Hakkı Yönergesindeki değişikliklerin çoğu, telif hakkı sözleşmelerinin nasıl yönetildiğini ve lisanslandığını belirleyen tartışmasızdır, ancak madde 13, materyalin çevrimiçi olarak nasıl paylaşıldığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İçerik platformlar için hiçbir telif hakkı ihlali değil yükledi sağlamak için web siteleri sorumlu yapar. Üye devletler kendi ülkelerinde mevzuat kuralları enshrine kez güncellemeler yasa haline gelecektir.
AB Direktifi yapma konusunda olduğunu söylüyor
“telif hakkı kuralları dijital çağa uygun”.
- maddeye uymak için, YouTube ve Soundcloud gibi platformlar, sitelerinde telif hakkıyla korunan materyallerin lisanslandığından emin olmalı ve orijinal sanatçının kullanımı için ödeme almasını garanti etmelidir.
Bunun nasıl uygulanacağı her kesimin tahminidir. Telif hakkıyla korunan eserlerin örnekleri için YouTube’u tarayan algoritmalar, çoğaltılmış içeriği tanımlamada iyidir. Bu direktifin ulusal düzeyde uygulanmasına gelince, AB 13. maddeyi nasıl yürürlüğe koyacağına dair hiçbir talimat bırakmadı. Bunun yerine, AB’deki her ulus, bizi Avrupa’daki ülkeler için farklı bir yorumla bırakabilecek kendi yollarını geliştirmelidir.
Ama Kripto Endüstrisi İçin Ne Anlama Geliyor?
AB’nin genel veri koruma Yönetmeliği (GDPR) yasasının başlaması çok iyi alınmadı. Kripto para endüstrisinde sadece birkaç proje etkilendi. Blockchain şirketleri özellikle durumu zorlu buldu.
Madde 13 kripto para şirketleri için yeni bir meydan okuma oluşturuyor. Yeni düzenlemelerle uyumlu olmayı zor buluyorlar. Sadece birkaç kripto şirketi değişikliği tamamen benimsedi.
Google ve Twitter gibi teknoloji devleri bile reformların web’e iyi olmaktan daha fazla zarar vereceğinden endişe ediyor. Google, yeni yasanın
Twitter,” Avrupa’nın yaratıcı ve dijital ekonomilerini incitirken, “internetin açık, yaratıcı ve konuşma doğası üzerindeki potansiyel etkiden endişe duyduğunu söylüyor.”
Facebook’a gelince, sosyal medya devi, kendi kurallarını AB üye devletleri ile hizalamak için ilgili tüm taraflarla çalışacağını söylüyor.