2016 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Kazanan Blockchain Akıllı Sözleşme Zayıflıklarını İşaret Ediyor
2016 Nobel Laurette, Akıllı Sözleşmelerin Her Şey İçin Çözüm olmadığını İddia Ediyor
Küresel kripto para birimleri genellikle hedefleri ve nasıl çalıştıkları bakımından farklılık gösterir. ETH veya Ethereum dünya çapında ikinci en büyük kripto paradır. kripto para tek bir birincil etkenle ünlüdür – akıllı sözleşmeler seçenekleri. Kripto tarafından tanıtılan ve diğer kripto para birimleri tarafından benimsenmeye başlanan bir özelliktir.
Bir noktada dağıtılmış bir ağ olan ONT’nin (Ontology) arkasındaki ekip, akıllı sözleşme güvenliğinin yavaş yavaş bir trend konusu olduğunu iddia etti. Bu, sürekli gelişen blok zinciri alanıyla ilgiliydi.
Akıllı sözleşmelere övgü dolu eleştiriler ve geri bildirim almalarına rağmen, bu duyarlılık kripto çevresindeki herkes tarafından paylaşılmıyor. Örneğin Oliver Hart, 2016 yılında Ekonomi kategorisinde ödülü kazanan Nobel Laurette’dir. Ödülü, sözleşme teorisi ile ilgili yaptığı çalışmaya dayanıyordu.
Oliver, geçtiğimiz günlerde Akıllı Sözleşmelerin blok zincir platformları tarafından kabul edildikleri her şey olmadığı gerçeğine değiniyor gibi görünen bir öneride bulunduğunda manşetlere girdi. Nobel Laurette, sözleşmelerin büyük ölçekli sözleşmelerle ilgili anlaşmalara ilişkin tüm hususları ele almadığını iddia etti.
Ona göre, Akıllı Sözleşmelerin ana hatları, otomatik olarak yürütüldüklerini dikkate alarak oldukça uygundur. Temel taslaklarının, sözleşmelerin kripto ayetini ihlal eden tüm meseleler için bir tedavi ya da çözüm olmadığını öne sürdüğünü belirtti.
Oliver, sözleşmelerin uzun vadeli bir durumu kapsayacak şekilde akıllı bir sözleşmenin imzalandığı durumlarda ya da sorunları ele almadığını vurgulamaktadır. Bu, uzun vadeli bir ekonomik birliktelikteki partilere ilişkindir.
Geliştiricilerin gelecekte gerçekleşmesi muhtemel olanı, başarması biraz zor olan bir fetiği tahmin etmeye çalışmakla meşgul olduklarını belirtti. Gelecekteki olayları öngörecek bir sözleşme yazmanın zor olduğu görüşündedir. Sorun, geleceğin daima belirsiz kalacağı gerçeğinde yatmaktadır.
İnsanların bekleyemeyeceği birçok şey olabilir. Ek olarak, bu şeylerin çoğunun tahmin etmesi zor, ifadesinde devam ediyor. Oliver, akıllı sözleşmelerin şu an gibi sorunları çözemediğine, özellikle de yüksek belirsizlik faktörlerini hesaba katamayacağına inanıyor.
Hart, uzun vadeli akıllı sözleşmelerin, önceden bir sözleşme veya anlaşma hazırlamak yerine, taraflar arasındaki iletişimle ilgili olması gerektiğini belirtti. Her iki tarafın da aynı sayfada olması gerekir.
Sonucu otomatik hale getiren bir makineye sahip olmanın aksine beklenmedik bir senaryo ortaya çıkarsa iki tarafın da sonucu kabul etmesi kolaylaşacaktır. Hart tarafından yapılan beyannamenin önemli bir feragatname ile geldiğine dikkat etmek önemlidir. Bitcoin, blockchain ve akıllı sözleşmeler hakkında pratik bir bakış açısı ile tanımadığını itiraf etti.