2019 Deloitte Trend Raporunda Blockchain Dikkat Çekiyor
Tanınmış denetim firması Deloitte, yıllık teknoloji trend listesini 16 Ocak 2019’da 2018 yılı için yayınladı.
Girdilerin bazıları arasında dikkat çekici bir şekilde blockchain vardı. Rapor, ağ teknolojisinin önemine değinmekte ve blockchain’i bunun arkasındaki güçlerden biri olarak adlandırmaktadır. Raporda ayrıca, blok zincirinin kabul edilme yolunda yürüttüğü sürecin kabul edildiğini ve daha büyük kitlelerin kabul etme yolunda olduğuna dikkat çekildi.
Rapor
Raporda belirtilen kaynaklardan bazıları arasında, 2018 Uluslararası Data Corporation’ın (IDC) öngörüsü, blok zinciri teknolojisi için küresel harcamaların 2021’de 9,7 milyar dolara çıkabileceğini belirtiyor.
Ayrıca, blockchain’in “hem zihniyet payını hem de yatırımları ele geçirmesinin birkaç yıl önce blockchain kelimesinin yalnızca kripto para birimleri ile olan ilişkisi sayesinde bilindiğini göz önüne alarak dikkate değer olduğunu” belirtti.
Kripto Para, dünyanın blok zincirleme teknolojisine ilk girişi olsa da, sanayi o zamandan bu yana gelişti. Kripto Paraların hükümet tarafından yasaklandığı Çin gibi yerlerde bile, blockchain aynı hükümet tarafından çeşitli nedenlerle kullanılıyor.
Bu, pek çok kişi, Kripto Para kabulüne doğru bir geçit işlevi görebilir, çünkü eğer hükümetler blockchain’e güvenmeye ikna edilebilirlerse, ondan kurulan para birimine karşı daha alıcı olurlar.
Ayrıca, kripto para biriminin yaygın bir şekilde kullanılmasına veya kullanılmamasına bakılmaksızın, endüstri için uzun ömür sağlar.
Raporda, “Bugün, zincirleme ağın ne iletişim kuracağına güvenmek: sadece iş dünyasını değil aynı zamanda insanların işleyişini ve etkileşimini de değiştiren son derece yıkıcı bir teknoloji” dedi.
Muhtemel İlerleme ve Muhtemel Barikatlar
Rapora göre, blockchain önümüzdeki birkaç yıl içinde daha yaygın kullanım görecek,
“Geçtiğimiz birkaç yıl içinde ağ geçitlerinde, entegrasyon katmanlarında ve ortak standartlarda atılımlar göreceğiz” dedi.
2018 kesinlikle, özellikle kurumsal ve hükümet düzeyinde, blok zincirinin kabul edildiğini çok fazla gördü.
Kurumlar söz konusu olduğunda New York Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi gibi çeşitli üniversiteler blok zincirinde ders vermeye başladı. Lojistik ve finans gibi çeşitli sektörlerdeki firmalar teknolojiyi bir çok amaç için kullanmaya başladı.
Hükümet sonunda, arazi tescili, vergi tahsilatı ve hatta telekomünikasyon işlemleri, hükümetler tarafından blockchain kullanımı ile gerçekleştirildi.
Bununla birlikte, bu ilerlemenin olası bazı engelleri zaman alıcı işlemler, standardizasyon eksikliği, yüksek maliyetler ve karmaşıklık blok zinciri uygulamaları, düzenleyici belirsizlik ve sektördeki firmalar arasındaki işbirliğinin eksikliği olarak vurgulandı.